Szabályok · döntési segéd

Pergola engedély: kell-e engedély a pergolához 2026-ban?

Pergola engedély ügyében a jó hír: a felülről és legalább két oldalról nyitott pergolához általában nem kell építési engedély, sem egyszerű bejelentés. A helyi építési szabályzat és a településképi rendelet ettől még vonatkozik rá – a döntési segéd megmutatja, mire figyeljen a saját tervénél.

  • Jogállapot: 2026. november 4.
  • Jogszabályhely minden állításnál
  • Nyitott, fedett és zárt szerkezet
  • Nem minősül jogi tanácsadásnak
ÉBudapest, jún. 21.

Kell-e engedély? – döntési segéd

jogállapot: 2026. november 4.
1. Milyen a szerkezet teteje és oldala?
2. Hová kerül?
3. Méretek
m²
m
4. Környezet

Mit ellenőrizzen még?

    A döntési segéd a 2026. november 4-én hatályos jogszabályok általános értelmezése, nem minősül jogi tanácsadásnak, és nem helyettesíti a hatóság állásfoglalását. A helyi építési szabályzat (HÉSZ) és a településképi rendelet településenként eltér; építés előtt kérdezze meg a települési főépítészt vagy az építésügyi hatóságot.

    Röviden: mikor kell pergola engedély?

    A pergola engedély kérdését három külön szabályrendszer dönti el: az építésügyi hatósági eljárások (építési engedély, egyszerű bejelentés), a településképi szabályok (településképi bejelentés) és a telekre vonatkozó beépítési szabályok (TÉKA, helyi építési szabályzat). Egy szerkezet lehet engedélymentes, és közben bejelentésköteles a településképi rendelet szerint – vagy egyszerűen nem fér el a telken a HÉSZ miatt.

    SzerkezetÉpítési engedély / egyszerű bejelentésTelepülésképi bejelentés
    Nyitott fa pergola (léc, lamella, növény)általában nem kellkellhet, ha a helyi rendelet előírja és utcáról látható
    Teli fedésű, oldalt nyitott kerti tető / terasztetőáltalában nem kell (értelmezési kérdés lehet)kellhet; homlokzathoz rögzített előtetőnél külön pont
    Fedett és oldalt körülzárt szerkezetépületnek minősülhet: 35 m² / 4,5 m felett egyszerű bejelentés (melléképületként ≤ 60 m²) vagy engedélykellhet
    Ikres/sorház közös falához, tetőjéhez kapcsoltépítési engedélykellhet

    Miért nem épület a pergola?

    A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) 16. § 42. pontja szerint épület az az építmény, amely „szerkezeteivel fedett teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül”. A 280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet (TÉKA) 5. § 122. pontja a pergolát külön meghatározza: árnyékoló funkciójú melléképítmény, amely felülről és legalább két oldalról nyitott, és növényzettel befuttatható.

    A 281/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet felsorolja, mi kötött egyszerű bejelentéshez (16. §) és építési engedélyhez (17. §). Ezek épületekről (új épület 35 m² vagy 4,5 m-es gerincmagasság felett; lakóépületet kiszolgáló melléképület legfeljebb 60 m²-ig), illetve néhány külön felsorolt műtárgyról szólnak. A nyitott pergola nincs a listán, ezért sem engedély, sem egyszerű bejelentés nem kell hozzá.

    Ha a pergolára később oldalfalat, üvegfalat vagy fix paneleket szerelnek, és így körülzárt, fedett tér jön létre, a szerkezet épületté válhat – ilyenkor az engedélyezési kérdés újra felmerül.

    Településképi bejelentés pergolánál

    A 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 46. § (2) bekezdése alapján a település a saját településképi rendeletében bejelentéshez kötheti a 13. mellékletben felsorolt tevékenységeket. A pergola szempontjából két pont fontos:

    • 6. pont: „kizárólag az épület homlokzatához rögzített előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, elhelyezése” – ez a falhoz rögzített terasztetőket érintheti;
    • 14. pont: magánhasználatú kerti építmény építése – kivéve, ha közterületről nem látható helyen áll.

    A településképi bejelentést a polgármesterhez kell benyújtani, a rendeletben meghatározott tartalommal (jellemzően műszaki leírás, rajz, fotó). Hogy a településén kell-e, azt a településképi rendelet mondja meg – ezt a település honlapján vagy a főépítészi irodán találja.

    Hová állhat a pergola a telken?

    A TÉKA 47. § (6) bekezdése szerint a hátsókertben – a szükséges védőtávolságok megtartásával – valamennyi melléképítmény elhelyezhető. A (7) bekezdés lakóterületen az oldal- vagy hátsókertben egy darab, minden oldalról nyitott, legfeljebb 20 m² vízszintes vetületű és legfeljebb 3,0 m legmagasabb pontú kerti tetőt enged meg, ha az a telek és a szomszéd telek rendeltetésszerű használatát nem zavarja. Ez a kerti tető a beépített területbe sem számít bele (5. § 145. pont).

    A helyi építési szabályzat (HÉSZ) a melléképítmények elhelyezését ettől eltérően is szabályozhatja (14. § (6)), ezért a végső szót mindig a HÉSZ mondja ki. A telekhatárhoz közeli elhelyezésről, a csapadékvízről és a szomszédokról a pergola a telekhatár mellett cikkben írunk.

    Mit tegyen a pergola építése előtt?

    1. Töltse ki a fenti döntési segédet a tervezett méretekkel.
    2. Keresse meg a település HÉSZ-ét és településképi rendeletét, és nézze meg a melléképítményekre, kerti építményekre vonatkozó részt.
    3. Ha bizonytalan, kérjen szakmai konzultációt a települési főépítésztől – ez sok településen díjmentes.
    4. Ha bejelentés kell, készítse elő a rajzot és a műszaki leírást. Ebben a METE ONLINE Kft. is segíthet: kérjen ajánlatot a dokumentáció előkészítésére.
    5. Tervezze meg a szerkezetet: árnyék az árnyéktervezőben, anyag a fa pergola anyagkalkulátorban.

    Felelősségkizárás: ez az oldal a 2026. november 4-én hatályos jogszabályok általános összefoglalója, nem minősül jogi tanácsadásnak. A jogszabályok és a helyi rendeletek változhatnak; építés előtt ellenőrizze őket, és kérdezze meg az illetékes építésügyi hatóságot vagy a települési főépítészt.

    Gyakori tévedések a pergola engedély kapcsán

    • „Ami nem engedélyköteles, arra nincs szabály”: a TÉKA és a helyi építési szabályzat előírásait engedély nélkül is be kell tartani.
    • „A növény mindent elfed”: a pergola befuttatva is pergola marad, de a teli fedésű szerkezet már nem feltétlenül.
    • „A szomszéd beleegyezése elég”: a szomszéd hozzájárulása nem írja felül a HÉSZ-t vagy a településképi rendeletet.
    • „Az ikerház az én falam is”: a közös falat, alapot, tetőt érintő tevékenység engedélyköteles lehet.

    A telken belüli elhelyezésről a pergola a telekhatár mellett cikk, a falhoz rögzítésről a falhoz rögzített pergola oldal szól. Ez nem minősül jogi tanácsadásnak; ellenőrizze a helyi szabályokat, és kérdezze a főépítészt vagy az építésügyi hatóságot.

    Források

    • 2023. évi C. törvény a magyar építészetről, 16. § 34. és 42. pont – Nemzeti Jogszabálytár, njt.hu (lekérve: 2026. november 4.)
    • 280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról (TÉKA), 5. § 63., 94., 122., 145. pont; 14. § (6); 47. § (6)–(7) – njt.hu (időállapot: 2026. február 27.)
    • 281/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, 16–17. § – njt.hu (időállapot: 2025. október 1.)
    • 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet, 46. § (2) és 13. melléklet – njt.hu (időállapot: 2026. január 14.)
    • Lakossági tájékoztató az építési engedélyhez kötött tevékenységekről – e-epites.hu

    Gyakori kérdések

    Kell építési engedély a pergolához?

    A felülről és legalább két oldalról nyitott pergola nem épület, és nem szerepel a 281/2024. Korm. rendelet engedély- vagy bejelentésköteles tevékenységei között, ezért általában nem kell hozzá építési engedély, sem egyszerű bejelentés.

    Kell településképi bejelentés a pergolához?

    Akkor, ha a település településképi rendelete előírja. A 419/2021. Korm. rendelet 13. melléklete szerint a magánhasználatú kerti építmény bejelentéshez köthető, kivéve, ha közterületről nem látható; a homlokzathoz rögzített előtető külön pont.

    Kell engedély a polikarbonát tetős terasztetőhöz?

    Az oldalt nyitott terasztető nem zár körül teret, így jellemzően nem épület, és nem engedélyköteles. A településképi bejelentést és a HÉSZ-t ettől függetlenül ellenőrizni kell, és nagyobb méretnél érdemes előre egyeztetni a hatósággal.

    Mekkora pergolát lehet engedély nélkül építeni?

    A nyitott pergolára nincs külön méretkorlát az engedélyezési szabályokban. A méretet a helyi építési szabályzat (beépítettség, zöldfelület, elhelyezés) és a TÉKA korlátozhatja; a teli fedésű kerti tetőnél a 20 m² és 3,0 m-es határ fontos az oldal- és hátsókertben.

    Mi történik, ha a pergolát oldalról beüvegezem?

    Ha fedett, körülzárt tér jön létre, a szerkezet épületnek minősülhet. 35 m² és 4,5 m-es gerincmagasság (lapostetőnél 3,5 m-es párkány) felett egyszerű bejelentés vagy építési engedély kellhet.

    Ki ad pontos választ a saját telkemre?

    Az illetékes építésügyi hatóság és a települési főépítész. Ez az oldal általános tájékoztatás, nem minősül jogi tanácsadásnak.

    Kapcsolódó oldalak